Ons Onderzoek
Wij willen graag een steentje bijdragen aan het milieu en onderzoeken of- en vanaf hoeveel deelnemers het rendabel is om zakken met gebruikte luiers op te halen en naar een inzamelpunt te brengen door dit in de praktijk uit te testen, wanneer dit een succes blijkt, zal het concept verder uitgewerkt worden.
Wij halen de zak(ken) wekelijks (op afspraak) op en brengen deze naar een van de inzamelpunten.
Wanneer er steeds meer mensen (bij voorkeur in dezelfde omgeving) aan het onderzoek deelnemen, wordt het steeds gunstiger om een ophaalroute te rijden.
Wij doen dit onderzoek op kleine schaal en zolang er emmers (en aankleedkussens voor de service) beschikbaar zijn.
Voor wie?
De inzamelactie van Verschoon is bedoeld voor (gast)ouders met één of meerdere kinderen in de (nacht)luiers.
Ook de grootouders of de oppas zijn bij ons welkom.
Voor gezinnen onder bepaalde omstandigheden stellen wij kostenloos verschoonplaatsen beschikbaar,
wij toetsen of gezinnen voor deze regeling in aanmerking komen.
Voor (indoor) speeltuinen, winkels, winkelcentra, horeca of kleinschalige evenementen in de regio die de moeite nemen om luierafval apart in te zamelen hebben wij een stimuleringsregeling.
Voor kinderopvang vanaf 7 kinderen, zoals peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en zorginstellingen
verwijzen wij u graag naar onze partners van Stop Mijn Afval
Gebruiksgemak
Wanneer u de gebruikte luiers apart houdt, zit u natuurlijk niet te wachten op een uitpuilende, stinkende afvalbak!
Gelukkig zijn er een aantal producten op de markt waarin de luiers op een hygyenische manier opgeborgen kunnen worden zonder dat er vieze luchtjes vrijkomen
Één van deze producten is de Diaper Champ luieremmer. U kunt de gebruikte luier letterlijk in een handomdraai weggooien. In de emmer zit een normale vuilniszak, dure navullingen zijn niet nodig!
Indien u dat wilt krijgt u één of meerdere luieremmers van ons in bruikleen. Dit kost het u helemaal niets! De enige voorwaarde is dat als u stopt met het onderzoek, de emmer weer bij ons wordt ingeleverd.
Natuurlijk kunt u ook meedoen als u zelf al een luieremmer of aparte afvalbak gebruikt.
Mocht u (tijdelijk) een grotere of een extra emmer willen lenen dan is dat ook geen probleem.
Zo vragen (gast)ouders ons nog wel eens (tijdelijk) om een extra emmer, bijvoorbeeld in een periode waarin hun kindje(s) meer luiers gebruiken of als extra emmer in een andere ruimte, zoals de keuken, garage of tuin(schuur), zodat ze hun gebruikte luiers ook meteen kunnen deponeren als ze hun kindje op deze plaats verschonen.
Verder hebben oudere kindjes (grotere peuters, kleuters en schoolkinderen) soms behoefte aan een eigen emmer, bijvoorbeeld als onderdeel van de zindelijkheidstraining.
Zelfs als u in bijvoorbeeld een flatgebouw of appartementencomplex woont is dit geen probleem:
Wij kunnen de zak(ken) rechtstreeks vanuit de luieremmer(s) in onze luchtdichte, kunststof bakken opbergen waarin wij de zakken geurloos vervoeren. Hierdoor hoeft u de zak niet op de gang of in de centrale hal aan te bieden waardoor de buren er geen last van hebben.
De voordelen
Dit onderzoek brengt een aantal voordelen met zich mee:
- U draagt bij aan een beter milieu
- U draagt bij aan ons onderzoek
- De luiers worden voor u afgevoerd
- U hebt minder restafval
- U krijgt een mooie verschoonplaats of luieremmer in bruikleen
Meedoen?
Wilt u of iemand anders meedoen, laat dan even het adres, aantal kinderen, de luiermaat en de hoeveelheid geschatte luiers per kind per week weten. Zo kunnen wij een schatting maken voor het aantal luieremmers dat u nodig hebt, bijvoorbeeld:
- 1 kindje van 6 maanden (baby), maat 3, 35 luiers per week
- 1 kindje van 2 jaar (peuter), maat 5, 21 luiers per week
- 1 kindje van 4 jaar (kleuter), pyjamabroekjes, 7 luiers per week
Dit komt neer op zo'n 63 luiers per week. Omdat in dit voorbeeld de meeste luiers een kleinere maat zijn, zou u mogelijk al voldoende hebben aan één Diaper Champ Medium.
Ons advies is hier echter één Medium emmer voor de baby & peuter en één Regular emmer voor de kleuter.
De kleuter heeft in dit voorbeeld een eigen emmer en kan dan ook zelf zijn/haar luierbroekje uittrekken en in de eigen emmer deponeren. Dit kan gunstig zijn voor de bedtijdroutine en het zindelijk worden.
Geef het door!
Samen proberen we er iets moois van te maken! Willen buren, kennissen of de oppas ook meedoen, dan is dat natuurlijk geweldig.
U kunt altijd informeren of potentiële deelnemers binnen één van onze ophaalroutes vallen.
Mocht het oppasadres niet binnen één van onze routes vallen en wil de oppas toch graag meedoen dan kan de oppas de zak met gebruikte luiers aan u meegeven als u uw kind(eren) ophaalt.
Indien gewenst kan de oppas (gastouder of grootouder) ook een emmer van ons lenen. Toch liever geen emmer, dan adviseren wij iedere gebruikte luier eerst in een luierzakje te verpakken en deze in de zak op te bergen ivm hygiëne en geurtjes.